ÜÇAĞIZLI II MAĞARASI

Üçağızlı II Mağarası

Fauna

Hayvan Kalıntıları

 

Üçağızlı II Mağarası’ndan ele geçen hayvan kemiklerinin oranı yoğun olmakla beraber oldukça çeşitli fauna ortaya çıkmıştır. Mağarada genel olarak uzun kemikler tespit edilmiştir. Bu durum, av hayvanlarının et bakımından yoğun olan kısımlarının mağaraya getirildiğini göstermektedir. Orta Paleolitik Dönem’e tarihlenen mağarada geyik, yaban keçisi ve domuz gibi hayvanların bulunması mağara çevresinde ormanlık bir alanın varlığını işaret ederken yaban öküzü ve gergedan gibi büyük boyutlu hayvan kalıntılarının tespit edilmesi ise bu ormanlık alanın çok geniş olduğunu göstermektedir. Ayrıca mağarada kunduz kalıntısının bulunması bu dönemde mağara çevresinde durgun ve ılıman tatlı su kaynaklarının varlığını işaret etmektedir. Üçağızlı II Mağarası’na en yakın tatlı su kaynağının Asi Irmağı olması kunduzun yaşadığı çevreyi desteklemektedir. Üçağızlı II Mağarası’ndan ele geçen hayvan kalıntıları Orta Paleolitik Dönem’de yaşamış insanların doğal çevresini kanıtlarken, tabakanın ait olduğu MIS 3 evresindeki iklim verilerini destekler niteliktedir.

Beslenme amacıyla toplanan yumuşakçalar

 Üçağızlı II Mağarası’ndan elde edilen faunal kalıntılar mağarada yaşayan insanların toynaklıların yanında deniz ürünlerini de diyetlerine kattıklarını göstermiştir. Genel olarak mağarada Patella sp. ve Monodonta gibi deniz kabuklularının yanı sıra Helix sp. gibi kara kabukluları da bulunmaktadır. Paleolitik insanları denizden sadece kabukluları değil aynı zamanda yengeç ve balık gibi deniz canlılarını da tüketmişlerdir.

Süs amacıyla toplanan yumuşakçalar

Deniz canlıları sadece yemek olarak değil ayrıca süs amacıyla da kullanılmıştır. Şimdiye kadar boncuk yapımında kullanıldığı düşünülen yumuşakçalardan sadece Columbella rustica türüne ait 3 boncuk tespit edilirken Nassarius gibbosula ve Conus mediterraneus türlerinde işlem izine rastlanmamıştır. Columbella rustica türüne ait bu boncuklar, süslenme davranışına dair Doğu Akdeniz’deki en erken örnekler arasında yer almaktadır.

Paylaş
Bağlantıyı kopyala