ÜÇAĞIZLI II MAĞARASI

Üçağızlı II Cave

Duyurular

Doç. Dr. Derya Silibolatlaz Baykara - TÜBİTAK ARDEB

TÜBİTAK 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı

GAÜN Göç Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Silibolatlaz’ın “Neolitik’ten Helenistik’e Güneydoğu Anadolu Koyun Popülasyonlarının Yün Üretimiyle Bağlantılı Zooarkeolojik ve Genetik Yaklaşımlarla Çalışılması” başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Hatay’ın Akdeniz kıyısında bulunan MÖ 42 bin ile MÖ 75 bin yıl öncesine ait Üçağızlı Mağaraları’na, denizin 15 ile 30 metre derinliğinde 4 mağara daha eklendi. Mavi derinliklerdeki mağaralardaki sarkıt ve dikitler, Orta Doğu’dan Anadolu’ya gelen ilk modern insanların bir zamanlar karada bulunan bu mağaralarda 75 bin yıl öncesinden daha eski dönemde yaşamış olabileceklerini ortaya koydu.

Üçağızlı II Mağarası

Genel Bilgiler

Üçağızlı II Mağarası ilk kez 1980’li yıllarda A. Minzoni-Déroche başkanlığında yürütülen yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve mağaraya yaklaşık olarak 500 m uzaklıkta olan Üçağızlı I Mağarası’nın stratigrafik olarak devamı olabileceği için aynı isimle adlandırılmıştır. Mağarada 2005-2007 yıllarında Prof. Dr. Erksin Güleç başkanlığındaki ekip tarafından bir sondaj çalışması gerçekleştirilmiş ve mağaranın Orta Paleolitik Dönem’e ait olduğu belirlenmiştir. 2020 yılında ise Kültür Bakanlığının izniyle ve Prof. Dr. İsmail Baykara başkanlığında mağarada sistemli bir kazı çalışmasına başlanmıştır. 

Üçağızlı II Mağarası - Üçağızlı II Cave

Üçağızlı II Mağarası

Konum

 Üçağızlı II Mağarası, Hatay’ın Yayladağı ilçe merkezinin 13 km kuzeybatısında, Asi Nehri’nin 14 km güneyinde ve Meydan Köyü yakınlarında yer almaktadır. Akdeniz’in kuzeydoğu kıyısında, Türkiye-Suriye sınırının birkaç kilometre kuzeyinde bulunan mağara, ekolojik ve topografik olarak Levant kıyı şeridinin en kuzeyinde, Toros Dağları ve Anadolu Platosu’nun kesiştiği bölgenin ise güneyinde yer almaktadır.

Üçağızlı II Mağarası

Jeoloji

Üçağızlı II Mağarası, dalgalı bir kireçtaşı kıyı platformunda yer almaktadır. Bu platform 56 m genişliğindedir ve mağaradaki Paleolitik depozitler platformun denize temas ettiği alandan 20 m içeride keşfedilmiştir. Mağaranın korunmuş arkeolojik katmanları deniz seviyesinden 11 m, platformdan ise 4 m yükseklikte bulunur. Üçağızlı II Mağarası, çökmüş bir mağara sisteminin kalıntılarını kapsamaktadır. Burada 4 ana oda tespit edilmiştir.

Üçağızlı II Mağarası

Yontmataş

Üçağızlı II Mağarası’nda taş alet üretiminde hammadde kaynağı olarak çakmaktaşı kullanılmıştır. Çakmaktaşları jeolojik oluşumlarına göre birincil ve ikincil olarak iki gruba ayrılmıştır. Birincil kaynaklar Hatay’ın güneydoğusundaki Yayladağı ilçesinden bilinmektedir. Bu çakmaktaşları iyi kalitede olup, bazıları kireç kayaçları içerisinde, etrafları beyaz yumuşak kireç ile çevrili olarak bulunur, diğerleri ise yumrular halinde, elips şekilli ve düz biçimlidir. Bir diğer birincil kaynak ise göl çökelleri içerisinde oluşmuş, yumrular halinde ve elips şeklindedir.

Yayınlarımız

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap